- 1 ton = 1000 kg(kilogram)
- 1 kental = 100 kg
- 1 kilogram = 1000 gr (gram)
- 1 hektogram = 100 gr
- 1 dekagram = 10 gr
- 10 desigram = 1 gr
- 100 santigram = 1 gr
- 1000 miligram = 1 gr
Eşit Kollu Terazi
Cisimlerin kütlelerini hesap etmek için eşit kollu terazi kullanılabilir. Kütlesi bilinen cisim ile kütlesi bilinmeyen cismin kütlesi bulunabilir. Eşit kollu terazinin bir kefesine kütlesi bilinen cisim koyulur diğer kefesine de kütlesi bilinmeyen cisim koyulur. Binici yardımıyla denge sağlanır ve kütle ölçümü yapılır. Aşağıda "K" cisminin kütlesini nasıl hesaplayabileceğimize bakalım.
Burada K cisminin kütlesini bulabilmek için binicinin kütlesini, bölme sayısına bölüyoruz ve binicinin bulunduğu bölme(5. bölme) ile çarpıyoruz ardından bulduğumuz değeri L cisminin kütlesiyle topluyoruz.
Hacim
Cismin uzayda kapladığı bölgeye o cismin hacmi denir. SI birim sistemindeki karşılığı m^3 tür. Hacim, sıcaklık ve basınç gibi değerlere bağlı değişiklik gösterebilir.
Sıvıların hacmi, dereceli kaplar ile ölçülür. Sıvıların belirli bir şekilleri bulunmadığından içerisine konulan maddenin şeklini alırlar böylelikle dereceli kaplar ile sıvıların hacmi ölçülür. Ayrıca içerisinde sıvı bulunan dereceli kaba atılan katı cismin hacmi de bu yolla bulunabilir.
Özkütle
Maddenin birim hacmindeki kütle miktarına özkütle denir. Özkütle "d" ile gösterilir. SI birim sistemindeki birimi kg/m^3 tür. Katı, sıvı ve gazlar için ayırt edici bir özelliktir. Kütleyi hacme böldüğümüzde özkütleyi bulmuş oluruz.
formülü,
- d = m / v
Karışımların özkütlesi, karışımda yer alan sıvıların kütleleri toplamının, karışım hacmine bölünmesiyle bulunur.
formülü,
- karışımın özkütlesi = m1+m2+...+mn / V1+V2+...+Vn
şeklindedir.