23 Temmuz 2016 Cumartesi

Fizik Nedir? Fiziğin Alt Dalları

fizik
Fizik madde ile enerji arasındaki etkileşimi inceleyen, evrende gerçekleşen olaylara mantıklı açıklamalar getiren, deney ve gözleme dayalı bir bilim dalıdır. Fizik maddesel evrendeki bütün olayları kendine konu edinir.

Bütün doğa bilimlerinin kaynağı fiziktir. Fizik, insanın çevresinde meydana gelen olayları inceler. Çevremizde karşılaştığımız olayları anlamamızı sağlar ve hayatımızı kolaylaştırır. Fiziği "doğa bilimi" olarak adlandırabiliriz; "fisis" sözcüğü eski yunancada tabiat anlamına gelmektedir. Fizik tarihinin en büyük bilginlerinden sayılan Newton, temel yapıtını "Doğa Felsefesinin temel İlkeleri" olarak adlandırmıştır ve ayrıca kendisini de doğa filozofu olarak tanımlamıştır.

Fizik, madde ve evreni incemek için alt dallara ayrılmıştır. Hareket kavramını incelemek için mekanik, ışığı incelemek içinse optik gibi farklı alt dallara ayrılmıştır. Mekanik, elektrik, manyetizma, optik, termodinamik, atom fiziği, nükleer fizik, katıhal fiziği fiziğin alt dallarıdır. Fiziğin Alt Dalları 'nı daha detaylı inceleyelim.

Fiziğin Alt Dalları


mekanik
Mekanik
Maddesel olan cisimlerin hareketini, hareket ile kuvvet arasındaki ilişkiyi ve bu etkileşim ile oluşan enerjiyi inceler. Klasik Mekanik veya Newton Mekaniği olarak da adlandırılır. Mekanik, günlük hayatta önemli bir yere sahiptir. Otomobillerin hareketi, makinelerin çalışması vb. evrendeki bütün hareket olayları mekaniğin ilgi alanındadır.
elektrik
Elektrik
Yüklü parçacıkların durgun halde ve hareket halindeki etkilerini, atomdaki proton ve elektronun taşıdığı elektrik alan, elektrik kuvvet ve yüklerin hareketi sonucu meydana gelen elektrik akımını inceler.


manyetizma
Manyetizma
Çekme özelliği olan maddelere mıknatıs denir. Manyetizma, mıknatısların ve elektrik akımının oluşturduğu manyetik alanla birlikte dünyanın etrafında oluşan manyetik alanı ve manyetik kuvveti inceler.

optik
Optik
Temel olarak ışığın görünür özelliklerini inceler. Işık, evrendeki nesnelerden bilgi almayı ve iletmeyi sağlar. Aydınlanma, yansıma, kırılma ve renklenme gibi olaylar fiziğin alt dalları arasında yer alan optik tarafından incelenir.İletişim, elektrik ve bilgisayar optiğin uygulama alanı içerisindedir.

termodinamik
Termodinamik
Isı, sıcaklık gibi kavramları ve bu kavramların madde üzerinde meydana getirdiği etkileri, ısı enerjisinin madde içinde yayılımını inceler. Otomobiller, uçaklar, bilgisayarlar termodinamiğin uygulama alanı içerisindedir.

atom fiziği
Atom Fiziği
Atomların yapısını ve birbirleriyle olan etkileşimini inceleyen fiziğin alt dalı atom fiziğidir. Moleküllerin yapısını, dalga fonksiyonlarını, atomlar arası bağları, enerji seviyeleri vb. gibi bir çok kavramı inceler.

nükleer fizik
Nükleer Fizik
Atomun parçalanması veya birleşmesi durumunda açığa çıkan enerjiyi ve bu enerjinin faydalı olarak kullanılması üzerinde çalışır. Günlük hayatta oldukça geniş uygulama alanına sahiptir. Lazerle yapılan göz ameliyatlarında, nükleer enerji santrallerinde enerji üretilmesinde bir çok alanda nükleer fizikten yararlanılmaktadır.

katıhal fiziği
Katıhal Fiziği 
Yoğun madde fiziğinin daha geniş kapsamlı bir dalıdır. Moleküller arasındaki bağlanma mekaniğini, moleküllerin iletkenlik ,yarı iletkenlik, elektriksel iletkenlik, süper iletkenlik ve yalıtkanlık özelliklerini inceleyen fiziğin alt dalı katı hal fiziğidir.

5 yorum: